Beli Golob
The White Dove
La Colomba Bianca
Die Weisse Taube
gianni rijavec
Glasbena pot Giannija Rijavca se je začela že zelo zgodaj. Pravzaprav se glasbenik niti ne spomni prvih korakov, ki segajo v čas pred osnovno šolo. Mama ga je vpisala v glasbeno šolo, ko še ni znal pisati in so mu prve zapiske zapisovali sošolci. Izhaja iz glasbeno - prosvetne družine in kraljevska umetnost mu je tako rekoč v krvi. Že zelo zgodaj ga je poleg klasične glasbe pritegnila tudi zabavna glasba. Skupaj s prijatelji je ustanovil vokalni kvartet Big Ben s katerim prepevajo črnske duhovne in narodne pesmi, ter skladbe skladateljev klasišne glasbe. Kasneje se je iz Big Ben kvarteta razvil tudi zabavnoglasbeni ansambel Big Ben.
Začel se je vzpon med zvezde!
Z zabavnim ansamblom Big Ben je izdal 10 CD-jev in prav toliko kaset.
Gianni Rijavec je avtor večine skladb. Z vokalnim kvartetom Big Ben pa je posnel en CD in dve kaseti. Sledile so številne turneje, zabavnoglasbeni festivali in televizijski nastopi doma in v tujini.

Ansambel in kvartet Big Ben sta ponesla slovensko pesem domala po vsem svetu. Med najpomembnejša gostovanja sodijo: veliki turneji po Avstraliji in Kanadi. Gostovanja v ZDA, Rusiji, Švedski, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Španiji bivši Jugoslaviji itd...


Med najpomembnejše nastope sodi zagotovo petje vokalnega kvarteta Big Ben pri papežu Janezu Pavlu II. v Vatikanu.  Pomemben je tudi koncert kvarteta ob sprejetju Slovenije v SVET EVROPE v Strassbourgu.

Leta 1995 se je Gianni odločil za samostojno glasbeno pot. Pritegnila ga je tudi televizija in tako je postal voditelj številnih zabavnih televizijskih oddaj.

Prvi samostojni CD in kaseta je izšel leta 1996 z naslovom Najlepše balade. Dve leti kasneje je sledil novi CD in kaseta na kateri so številni dueti in ima pomenljiv naslov Sentimenti. Takšna je tudi glasbenikova narava - sentimentalna in zato mu nekateri pravijo tudi večni romantik. Vseskozi pa je Giannijeva glasbena pot prepletena tudi z zborovsko glasbo. Družina iz katere izhaja mu je vcepila smisel za lepoto, ki jo podarja vokalna- zborovska glasba. Ostal ji je zvest in zato je od leta 1997 tudi dirigent mešanega pevskega zbora. Občasno se ukvarja tudi s skladanjem zborovskih skladb.


Leto 1999 je bilo za glasbenika prelomno. Bil je gost na mednarodnem zabavnoglasbenem festivalu FORTE 99 v Sarajevu. Nastopil je kot predstavnik Slovenije.
Srečanje z žrtvami min je nanj naredilo močan vtis. Napisal je pesem Beli golob - mednarodno himno miru. Idejo za besedilo pesmi mu je dal bivši predsednik ZDA g. Bill Clinton, ko je na trgu v Ljubljani govoril o Prešernovi Zdravljici, kot o pesmi, ki naj združi narode v Evropi.

K sodelovanju je povabil še nekatere pevce iz Evrope in goste iz ZDA. Nastal je Evropski Band Aid (Toto Cutugno - Italija, Fernando Pereira - Portugalska, Helena Vondračkova - Češka, Petar Grašo - Hrvaška, Alexis - Nemčija, Waterloo & Robinson - Avstrija, The Platters - ZDA, Gianni Rijavec - Slovenija), ki poje pesem Beli golob. Sestavljena je iz dveh kitic Prešernove Zdravljice in refrena, ki ga je napisal Gianni.   Skupaj s somišljeniki je ustanovil mednarodno glasbeno- mirovniško fundacijo Beli golob, katere prva in osnovna naloga je širjenje ideje o miru v svetu.

Osebno sta Giannija Rijavca sprejela papež Janez Pavel II. v Vatikanu in vodja tibetanskih budistov Dalaj Lama v Indiji. Obema je podelil porcelanastega belega goloba - simbol mednarodne glasbeno- mirovniške fundacije in projekta Beli golob. Omeniti je potrebno samostojni koncert Giannija v Vatikanu (13. december 2002) za vatikanski diplomatski zbor.

Gianni Rijavec - več fotografij v rubriki "fotogalerija"

Foto Jani Batič

Gianni poizkuša z glasbo širiti idejo o miru v svetu.

GLASBA NAGOVORI ČLOVEKA HITREJE IN GLOBLJE KOT GOVORJENA BESEDA!


domov
natisni
kontakt
zemljevid strani