Beli Golob
The White Dove
La Colomba Bianca
Die Weisse Taube
pesem beli golob
BELI GOLOB


Gianni Rijavec je avtor glasbe in refrena za pesem Beli golob. Besedilo pesmi pa sta dve kitici Prešernove Zdravljice (Prjat'li obrodile… in Žive naj vsi narodi…). Nastala je leta 1999, ko je bil Gianni gost na mednarodnem festivalu FORTE v Sarajevu. Idejo za besedilo je glasbeniku dal takratni predsednik ZDA g. Bill Clinton. Ob obisku Slovenije je njenim državljanom na trgu v Ljubljani govoril o Prešernovi Zdravljci, kot o pesmi, ki naj prinese mir, srečo in spravo med narode na svetu. Prešernova univerzalna misel »Ne vrag, le sosed naj bo mejak«, je tako postala vodilo Mednarodne fundacije Beli golob pri njeni osnovni nalogi: ŠIRJENJE IDEJE O MIRU V SVETU. Prevedena je v angleščino in njen naslov je THE WHITE DOVE.
Gianni je k sodelovanju povabil popularne glasbenike iz sosednjih in drugih evropskih držav, da bi skupno zapeli in posneli univerzalno himnično pesem miru. Nastal je tako imenovani Evropski Band Aid. Sestavljajo ga: Toto Cutugno (Italija), Fernando Pereira (Portugalska), Helena Vondračkova (Češka ), Alexis (Nemčija), Waterloo&Robinson (Avstrija), Petar Grašo (Hrvaška), The Platters (gostje iz ZDA) in Gianni Rijavec (Slovenija). Pesem je do sedaj posneta le v angleškem jeziku v izvedbi zgoraj navedenega Evropskega Band Aida. Posneta je bila poleti leta 2000 in prvič javno izvedena na koncertu 11.septembra 2000 v Hit šport centru v Šempetru pri Gorici.
Želja je, da bi pesem Beli golob postala evropska himna miru! Posnelo naj bi jo 25 pevcev, predstavnikov posameznih držav, ki sestavljajo EU.  Refren pesmi:
 
Bel' golob naj poleti v nebo,
o miru in sreči pesmi naj pojo,
z roko v roki se meje podro,
in ne sovrag, le sosed bo mejak!Evropski Band Aid - prva predstavitev pesmi Beli golob(The white dove) v Hit šport centru v Šempetru pri Gorici 11.septembra 2000

 Pesem Beli golob MP3


Več fotografij v rubriki "fotogalerija"
domov
natisni
kontakt
zemljevid strani