Beli Golob
The White Dove
La Colomba Bianca
Die Weisse Taube
17.12.09 2. razstava BOŽIČNO – NOVOLETNIH voščilnic in voščil
Letošnjo razstavo božično - novoletnih voščilnic smo združili z božičnim koncertom in Lucijinim – ljudskim praznikom luči ter celotni dogodek poimenovali ''Prižgimo luč''. Zgodil se je 13. decembra 2009 na Trnovem pri Gorici. Celotno dogajanje je bilo predvideno na treh prizoriščih; odprtje razstave v prostorih KS Trnovo, prižig luči na jelki ob igrišču z nastopom otrok OŠ Solkan, podružnice Trnovo in nekaj besedami o preteklih navadah na Lucijino. Sledil naj bi še koncert v dvorani kulturnega doma. Zaradi slabega vremena je bil tudi drugi del programa prenešen v dvorano kulturnega doma, ki mu je sledil koncert pevskih zborov MPZ Trnovo, MoPZ Provox in Šole petja Studio Bel Canto iz Ljubljane. Program je povezoval ustanovitelj fundacije Gianni Rijavec, O Lucijinem je par besed spregovoril prof. Ivan Mignozzi.
Letos smo poleg božično-novoletnih voščilnic posebej zbirali tudi voščila. Kot novost pa smo izbirali tudi tri najlepše iz obeh kategorij. Iskali smo stare, novejše, doma ali lastnoročno narejene ter sodobne v obliki kratkih telefonskih sporočil in elektronskih sporočil. Voščilnice smo zbirali med znanci, prijatelji in sorodniki. Vodilna misel, sporočilo, ki smo ga iskali, sta bila mir in ljubezen.
Od več kot 500 primerkov s širšega območja Primorske pa tudi izven smo zbrali največ lastnoročno narejenih v različnih tehnikah in z različnimi materiali. Od teh je bilo največ otroških del. Najstarejša voščilnica, ki smo jo dobili, je razglednica iz leta 1979, poslana je bila v Koper.
Posebej smo si ogledali tudi napisana voščila. Od vseh, ki smo jih prejeli, so bila prav otroška najbolj unikatna in aktualna.
Na najkrajši dan v letu po starem julijanskem koledarju, smo luči na jelki prižgali. Prijeten večer pa je navdušil in prižgal svetlo luč tudi v obiskovalcih. Teh pa ni bilo malo, dvorana je bila polno zasedena.

Razstava bo odprta do konca leta 2009 v delovnem času pošte na Trnovem.

Vabljeni na ogled in srečen, miren prehod v leto 2010!


Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob v sodelovanju s KS Trnovo…
domov
natisni
kontakt
zemljevid strani