Beli Golob
The White Dove
La Colomba Bianca
Die Weisse Taube
06.12.13 Gianni v Evropskem parlamentu v Bruslju
Slovenski glasbenik in ustanovitelj Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Gianni Rijavec je 4. decembra nastopil v evropskem parlamentu v Bruslju na znamenitem »European prayer breakfast- Evropskem molitvenem zajtrku«.
Evropski molitveni zajtrk je letna laična pobuda, ki se ga udeleži veliko število politikov iz številnih evropskih in neevropskih držav, predstavnikov evropskih institucij ter različnih organizacij. Molitveni zajtrk je ekumensko naravnan, saj se ga udeležijo politiki različnih veroizpovedi.

Gianni Rijavec je nastopil s skupino »The white dove singers«, ki jo sestavljajo prekaljeni glasbeniki: Matjaž Švagelj-kitara, vokal, Sandi Kokošar-bas, vokal, Aleksander Mljač-percussion, vokal, Sandi Blažič-kitara. Gre za unplugged- akustično zasedbo, vokalno instrumentalni kvintet, ki ga poleg odlične instrumentalne zasedbe odlikuje večglasno petje.
Gianni Rijavec je na dogodku predstavil tudi Mednarodno mirovniško fundacijo Beli golob katere osnova je pesem Beli golob-The white dove. Slovenski glasbenik je avtor glasbe in dela besedila- refrena za pesem Beli golob. Besedilo pesmi sta sicer dve kitici Prešernove Zdravljice (Prjat'li obrodile… in Žive naj vsi narodi… ). Nastala je leta 1999, ko je bil Gianni gost na mednarodnem festivalu FORTE v Sarajevu. Idejo za besedilo je glasbeniku dal takratni predsednik ZDA g. Bill Clinton. Ob obisku Slovenije je njenim državljanom na trgu v Ljubljani govoril o Prešernovi Zdravljici, kot o pesmi, ki naj prinese mir, srečo in spravo med narode v Evropi. Prešernova univerzalna misel »Ne vrag le sosed naj bo mejak«, je tako postala vodilo Mednarodne fundacije Beli golob pri njeni osnovni nalogi: ŠIRJENJE IDEJE O MIRU V SVETU. Pesem je prevedena v angleščino in njen naslov je THE WHITE DOVE.
Gianni je k sodelovanju povabil popularne glasbenike iz nekaterih evropskih držav, da bi skupno zapeli in posneli univerzalno himnično pesem miru. Nastal je tako imenovani Evropski Band. Sestavljajo ga: Toto Cutugno (Italija), Fernando Pereira ( Portugalska ), Helena Vondračkova ( Češka ), Alexis ( Nemčija ), Waterloo&Robinson ( Avstrija ), Petar Grašo ( Hrvaška ), The Platters ( gostje iz ZDA ) in Gianni Rijavec (Slovenija).

domov
natisni
kontakt
zemljevid strani