Beli Golob
The White Dove
La Colomba Bianca
Die Weisse Taube
16.02.14 RODIL SE JE "DEČEK MIRU - PEACE BOY", NOSILEC KULTURNIH VREDNOT SLOVENSTVA
Na Trnovem pri Gorici, v portalu pod sedežem Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob so te dni prvič javnosti predstavili umetniško skulpturo "Deček miru - Peace boy". Predstavljena simbolna figura je nosilec najodličnejših kulturnih vrednost slovenskega naroda in simbol vzpodbujanja narodne zavesti. Njegova samobitnost pa je tako prenesena tudi na mednarodno raven v smislu prijateljstva, povezovanja in sloge med narodi. Namen Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob je približati dotično skulpturo kot opomin na že pozabljene najvišje vrednote.

Deček miru - peace boy izhaja iz Zgodbe o Janezku in Ognju miru in ljubezni. Učenci Osnovne šole Solkan - POŠ Trnovo so uprizorili predstavo - igrico o Janezku in Ognju miru in ljubezni, ki govori o dečku, ki se mu je izpod skale oglasil - prikazal Ogenj miru in ljubezni. Ogenj je dečku Janezku naročil naj ga s pesmijo, glasbo ponese v svet, v sleherno človeško srce. Kipec "Deček miru- Peace boy" je umetniško delo slikarke, kiparke Patricije Simonič iz Maribora. Pri omenjenem projektu je sodelovala tudi Univerza v Ljubljani - fakulteta za strojništvo - katedra za optodinamiko in lasersko tehniko in podjetje Letrika. Slovenski "Deček miru - Peace boy", katerega osnova je Prešernova univerzalna mirovniška misel "ne vrag, le sosed naj bo mejak" je prinašalec Ognja miru in ljubezni, ki navdihuje svet s svojo mirovniško miselnostjo in sanjami o brezmejnem prijateljstvu v duhu slehernega.

Želja je, da bi kipec postal eden izmed simbolov Slovenije, da bi se Slovenija doma in v svetu predstavljala kot država miru, prijateljstva in sožitja. Slovenija ima to idejo vtkano v svojo himno in tako tudi možnost kulturne reprezentativne pojavnosti. To kar so le nekateri simboli posameznih držav - "babuška" za Rusijo, "dobri vojak Švejk" za Češko, "Manneken pis" za Beligijo, naj bo "Deček miru - Peace boy" za Slovenijo, simbolni lik, za dobrobit človeštva, simbol modrosti in duha. Na prireditvi je poleg avtorice skulpture Patricije Simonič spregovoril tudi ustanvitelj Mednarodne mirovniške fundacije Beli golob Gianni Rijavec.



Gianni Rijavec in Patricija Simonič s skulpturo "Deček miru- Peace boy", v ospredju učenec POŠ Trnovo Jakob Pavlin-Janezek iz Zgodbe o Janezku in
Ognju miru in ljubezni









Skulptura "Deček miru- Peace boy"















Otroci POŠ Trnovo pri izvajanju igrice Zgodba o Janezku in Ognju miru in ljubezni
domov
natisni
kontakt
zemljevid strani